piątek, 30 sierpnia 2013

Pizza


Chyba niewiele jest osób, które nie lubią pizzy. My ją uwielbiamy, więc ostatnio zrobiłyśmy ją sobie na obiad. Tym razem dodałyśmy do niej mozzarellę, szynkę parmeńską i naszą własną bazylię, którą zasadziłyśmy na początku wakacji. Pizza jest łatwym do zrobienia posiłkiem, więc idealnie nadaje się kiedy spodziewamy się gości albo kiedy na domówce braknie jedzenia. Od nas tylko zależy co do niej dodamy. Ostatnio na domówce na Parcelach gości poniosła fantazja (a w zasadzie było to spowodowane spustoszeniem w lodówce- chłopcy wyjedli wszystką szynkę) i mieliśmy pizzę z parówką ;). Teraz wyjątkowo ciastem zajęła się Julia jedynie z moimi drobnymi wskazówkami, a ja ukształtowałam ciasto i ułożyłam dodatki.

Składniki:
CIASTO

-3 szklanki mąki
-około 50g drożdży (pół kostki) -4 łyżki stołowe oliwy lub oleju
-szklanka letniej wody
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
SOS NA SPÓD PIZZY
-pół słoiczka lub mała puszka koncentratu pomidorowego
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-łyżeczka oregano
-łyżeczka bazylii
-1/3 szklanki wody
-opcjonalnie 2 ząbki czosnku
 
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy oliwę cukier i sól i mieszamy. Nalewamy 2/3 szklanki letniej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy do pozostałych składników, a następnie dodajemy jeszcze 1/3 szklanki wody. Ugniatamy ciasto około 10 minut, co jakiś czas dodajemy trochę mąki żeby ciasto nam się nie kleiło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aby wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos na spód pizzy.
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Jeśli chcemy dodać czosnku to siekamy go drobno lub mielimy blenderem. Sosu tego możemy użyć później również do posmarowania pizzy.
Kiedy ciasto już wyrośnie to rozwałkowujemy je, a następnie możemy nim wyłożyć blachę do pieczenia (wtedy smarujemy ją tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia) lub uformować koło albo dowolny kształt (w naszym przypadku serce;)). Zawijamy brzegi, aby składniki nie wypłynęły, smarujemy sosem pomidorowym i układam składniki według upodobania. Wkładamy do piekarnika, a po około 5 minutach obracamy pizzę o 180stopni i pieczemy jeszcze około 5-8 minut kontrolując wygląd brzegów. 
 
Tak wyglądała nasza pizza przed włożeniem do piekarnika:
 A tak już po wyjęciu:
 
 

eM i Jot.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam Waszego bloga! Czekam z niecierpliwością na kolejną notke !! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pizza była wyborna! / Kamil

    OdpowiedzUsuń