sobota, 24 sierpnia 2013

Crumble ze śliwkami




W moim domu zapanował śliwkowy szał. To ostatni rok kiedy mamy własne śliwki z naszego ogródka, więc nie mogą się zmarnować. Zaczęłyśmy dziś robić z mamą powidła (przepis za kilka dni), mama wypełniła kilkanaście słoików owocami, a ja postanowiłam zrobić szybki i smaczny deser. Crumble ze śliwkami, czyli mówiąc prościej- owoce pod kruszonką ;).



Składniki:
-śliwki
-100g margaryny lub masła
-200g mąki
-100g cukru

Wykonanie:
Ze śliwek usuwamy pestki, następnie układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Możemy zasypać je odrobiną cukru jeśli nie lubimy kiedy są zbyt kwaśne. Kruszonkę przygotowujemy mieszając ręką mąkę, margarynę i cukier. Ugniatamy składniki aż powstaną swego rodzaju okruchy. Następnie zasypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około pół godziny. 



eM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz