Składniki:
CIASTO
-300g mąki
-łyżeczka soli
-175g zimnego masła/margaryny
-4 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
-7-8 jabłek
-100g cukru
-15g masła
-łyżeczka cynamonu
-łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Mieszamy mąkę z solą, a następnie dodajemy posiekane masło. Rozcieramy widelcem lub za pomocą ucieraka. Stopniowo dodajemy wodę. Następnie ciasto dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładka masa. Formujemy z niego kulę i rozwałkowujemy. Wykładamy formę (dno i boki). Resztę ciasta odkładamy do lodówki. Na cieście w formie kładziemy papier do pieczenia, a następnie wysypujemy groch lub fasolę. Pieczenie z obciążeniem zapobiegnie podnoszeniu się ciasta. Kiedy nie mamy w domu grochu lub fasoli łatwiejszym sposobem będzie nakłucie ciasta na całej powierzchni widelcem. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie mieszamy je z masłem, cukrem, cynamonem i bułką tartą.
Nadzienie układamy na cieście wyciągniętym z piekarnika, a następnie rozwałkowujemy pozostałe ciasto i układamy je na wierzchu.
Pieczemy około 35 minut w 220 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz