Ostatnio oglądam zbyt wiele filmów o jedzeniu. Po obejrzeniu "Julie i Julia" postanowiłam przygotować tartę czekoladową. Film opowiada o młodej dziewczynie zafascynowanej kuchnią Julii Child - kucharki, która nauczyła Amerykanki gotować francuskie dania. Julia, główna bohaterka, postanawia w ciagu roku przygotować wszystkie dania z książki kucharskiej swojej idolki. Czy jej się to uda możecie przekonać się sami oglądając ten film, a naprawdę warto.
Jeszcze przed podjęciem wyzwania Julie w jednej scenie przygotowuje tartę czekoladową i nie mogłam się powstrzymać żeby nie zrobić własnej. Jest przepyszna, ale niestety bardzo kaloryczna ;). Przygotwałam ją według przepisu z bloga Dużo solę.
Składniki:
CIASTO
-200 g mąki
-20 g kakao
-60 g cukru
-100 masła
-łyżka zimnej wody
NADZIENIE -330 ml śmietany 30 % -300 g czekolady (najlepiej pomieszać mleczną z gorzką- ja dałam 200g mlecznej i 100g gorzkiej) -2 duże jajka -1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE -330 ml śmietany 30 % -300 g czekolady (najlepiej pomieszać mleczną z gorzką- ja dałam 200g mlecznej i 100g gorzkiej) -2 duże jajka -1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę i kakao przesiewamy, a następnie łączymy z cukrem i mieszamy. Dodajemy posiekane masło i łyżkę wody. Ciasto ugniatamy, a następnie wykładamy nim spód i boki formy do tart. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni, a później pieczemy przez 30 minut i studzimy. Śmietanę w garnuszku doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekaną czekoladę. Mieszamy powoli do uzyskania gładkiej masy. W mieseczce mieszamy dwa jajka ze szczyptą soli i wlewamy do garnuszka z czekoladą. Znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy nadzienie na tartę i ponownie wstawiamy do piekarnika na 25 i pieczemy w 180 stopniach. Po wyjęciu studzimy około godzinę.
Świetnie Ci wyszła! Pozdrawiam ciepło Aga :)
OdpowiedzUsuńIdealna na dzisiejszy deszczowy dzień :) Poprawi nastroje :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do opublikowania swoich pyszności w naszym koszyku :)
Pozdrawiamy!